Lectia financiara Nr. 2 – Sfaturi simple: cateva metode eficiente de a reduce costurile si a creste veniturile

           De la o iluzie la un plan, de la o idee la o solutie concreta

           Indiferent ce varsta, ce educatie si ce slujba ai, in mod sigur cheltuiesti bani. Iar cum cheltuielile ne sunt in mod direct influentate de veniturile pe care le realizam, se intampla deseori sa fim simpli spectatori la ceea ce ni se intampla din punct de vedere financiar si sa ne resemnam ca visurile noastre de independenta sunt simple iluzii. Mai exact, iti vine sa-ti spui: “Cum o sa-mi permit eu un BMW cand am un salariu de muncitor necalificat”?

Ei bine, cursul nostru de inteligenta financiara marca Efect Capital iti ofera cunostintele si instrumentele sa transformi un simplu vis nerealist intr-un plan pe care sa il duci cu determinare la indeplinire.

Daca ti-ai facut testul de sanatate financiara probabil ai deja cateva sugestii fundamentale legate de comportamentul tau in ce priveste bugetul de venituri si cheltuieli. In lectia financiara Nr. 2 mergem mai departe cu cateva sfaturi concrete pentru tine.

           Solutii concrete de la Efect Capital

            Exercitiul A: Sa zicem ca tu castigi 600 de euro pe luna. E un venit peste media din Romania dar e o “medie” in care multi romani se zbat fara perspective prea mari. Acum sa zicem ca din venitul asta iti cumperi produse cosmetice de 50 de euro. Cum ar fi sa aderi la un program MLM care ofera comisioane din produsele pe care le cumperi? Un comision mediu, chiar mic ar fi de 3%. 50 de euro x 3% = 1.5 euro pe luna. Aproape insignifiant, dar: cum ar fi sa aduni comenzi in sistem MLM de la 30 de prieteni si sa incasezi comisioanele pentru toti? Cel mai probabil la 50 de euro x 30 de comenzi de cosmetice = 1.500 de euro cumparaturi pentru care mai mult ca sigur comisionul tau ar creste la 5% cel putin. Adica 75 de euro pe luna. Adica cosmeticele tale pe o luna si 25 de euro bonus pentru tine.

Un asemenea exercitiu ar insemna ca timp de 1 luna, 30 de zile, sa gasesti cate 1 persoana pentru care sa comanzi tu produsele cosmetice si sa castigi acest comision. Stiu, exercitiul necesita un mic efort, dar gandeste-te: intr-un an de zile economisesti toti banii de cosmetice (600 de euro care raman in buzunarul tau) si mai si castigi 25 euro x 12 luni = 300 de euro cash pentru tine! Vrei sa ne intoarcem la BVC? La 600 de euro venit lunar tocmai ai putea observa ca prin acest exercitiu la indemana oricui are macar o urma de spirit intreprinzator, poti sa-ti reduci cheltuielile cu 8% si sa-ti cresti veniturile cu 4%. Brusc, autonomia ta financiara capata 12%!

Exercitiul B: Sa zicem ca ai la dispozitie si investesti 30.000 euro intr-un apartament de pe urma caruia incasezi un venit de 300 de euro pe luna chirie. La valoarea asta impozitul anual este de (300 x 12 x 75%)* 16% (ai 25% deducere de impozit de la stat) = 432 euro pe an. Asa ca ramai cu un profit destul de frumusel de 10.56% pe an.

Dar cum ar fi sa realizezi o investitie de 30.000 de euro cu 6.000 de euro de la tine si restul de 24.000 cu un credit de la banca. Probabil dobanda la banca va fi de 7% pe an, adica rata si dobanda ta lunara ar fi de 160 de euro (pentru un credit pe ~30 ani). Asadar, din chiria lunara venitul tau ar fi: 300 – 36 (impozit) – 160 (rata la banca) = 104 euro bani ramasi net pe luna. Pe care daca il impartim la 6.000 eur (banii tai investiti initial) am obtine un profit de 20.8%! Dublu fata de varianta initiala. Am folosit o rezolvare a “De unde iau banii?”, printr-o “parghie” numita “Banii Altor Oameni” (vorbim mai concret despre astain urmatoarele Lectii).

Nu ti se pare o solutie inteligenta? In plus, poate inca nu ai la dispozitie 30.000 euro, dar poti face rost mai usor de 6.000. Ideea de baza pe care trebuie sa o retii este ca exista multe solutii de acest gen, dar putini oameni fac efortul sa se gandeasca si sa actioneze in baza lor. Pe Efect Capital gasesti resurse excelente pentru a-ti dezvolta inteligenta financiara. Urmareste lectiile noastre si participa la cursul pentru antreprenori de succes.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *