Topul primelor 10 greseli din planificarea afacerilor
13 februarie 2012
Cand sa amesteci joaca si munca intr-o calatorie de afaceri
25 februarie 2012

De ce mass-media poate slabi fibra morala a locului tau de munca

Se spun multe despre beneficiile afacerii mass-media, dar ce stim despre dezavantaje?

Chiar daca am auzit despre scaderea productivităţii în rândul angajaţilor care folosesc mass media la locul de munca, apare acum un alt dezavantaj: incalcarea eticii. Lucratorii care activeaza social pe internet de la birou – care petrec in medie 30% sau mai mult din timpul lor de lucru participand la site-uri sociale de internet – au o atitudine mai toleranta decat co-lucratorii lor in ceea ce priveste nenumarate comportamente discutabile la locul de munca, potrivit unui nou raport de la Centrul de Resurse etice (ERC), un centru de cercetare etica din Arlington, Va.

De exemplu, jumatate din lucratorii activi pe site-urile sociale de internet, spun ca este in ordine sa ai in posesie documente de munca confidentiale pentru a le putea folosi in alte posibile slujbe. Doar 15% din lucratorii lor de internet non activi social cred ca ar putea fi acceptabil. In proportie de unul la cinci, lucratori activi social pe internet, cred ca este acceptabil sa realizeze mai putin volum de munca pentru a compensa taierile de salariu sau beneficiile. De asemenea, barfesc despre locul lor de munca si pe colegii lor, mai des decat ceilalti colegi ai lor mai putin sociali.

Angajatii adepti social pot fi mai inclinati sa intarzie si sa se angajeze in comportamente obisnuite non-etice, datorate nesatisfactiei locului de munca, iar sapte din zece angajati planuiesc sa isi schimbe locul de munca in urmatorii 5 ani, in comparatie cu  4 din 10 angajati dintre colegii lor non-activi din punct de vedere al retelelor sociale de internet.
Angajatii dependenti de internet nu sunt singurii care incalca etica in aceste zile. Numarul angajatilor care raporteaza un simtamant de presiune pentru compromiterea propriilor standarde pentru a-si putea efectua lucrul este de asemenea in crestere.

13% dintre angajati spun ca au simtit presiunea de a incalca regulile. Acesta era la  cel mai mare nivel in 2000. Dar procentajul angajatilor care cred ca firma lor are o cultura etica slaba a crescut la 42% in 2011 – cu pana la 7% mai mult decat in cu doi ani in urma, si cel mai mare nivel atins din 2000 pana azi.

De ce apare cresterea de disfunctionalitati la locul de munca? Mai mult de trei sferturi dintre cei intervievati au spus ca companiile lor au inceput sa angajeze sau sa restabileasca salariile si vad mai putine masuri de restrangere fata de anul 2009. Ca o consecinta, unii angajati isi pierd frica de concediere  si se intorc la comportamente riscante cum ar fi hartuire sexuala, abuzul de substante, furtul si violarea sanatatii sau a securitatii.

Deci care este solutia in lumea muncii, unde toleranta pentru un comportament deviant este in crestere? Studiul ERC sugereaza companiilor sa investeasca in construirea unui etici puternice si a unui program de conformare si determinarea conducerii de a se concentra pe etica in cultura afacerilor. Constatarile sale arata ca ridicarea problemelor interne de comportament – si cat mai repede – este esentiala pentru reducerea acestei culturi in dezvoltare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *