Rezolvarea unei probleme sau realizarea unui obiectiv
12 aprilie 2019
Natural Residence Turnul Chindiei – Fii UNIC!
10 mai 2019

Rezolvarea unei probleme sau realizarea unui obiectiv

Pe undeva, ceea ce urmeaza sa citesti este esenta succesului sau a esecului vietii unui om. Am recitit fraza cu care am inceput si chiar consider ca este… esenta… Lasa-ma sa zic de ce cred asta.

Cu totii „stim” ca vom fi bogati, fericiti si ilustri. Dar nu toti stim (de data asta fara „”) cum sa ajungem acolo. Si uite un mic test. Stiu ca tu vei fi sincer. Nu citi pana la sfarsit acest articol, ci opreste-te putin, ia o foaie si un pix si scrie raspunsul la urmatoarea intrebare:

Care este scopul principal in viata ta?

Daca l-ai scris in 15 sec., inseamna ca ai un scop bine definit. Daca nu ai stiut sa-l scrii in mai putin de 1 min, atunci inseamna ca inca nu ai acel scop. Acum, ce faci cu raspunsul la aceasta intrebare, este ceea ce va determina viata ta de acum incolo. Maine poti raspunde in 15 sec, sau, poate ca ai dreptate si nu e cazul sa mai citesti mai departe… Domnul cu tine in alegerile tale!

Sunt o multime de metode si practici de unde incepi. Cum faci si unde poti ajunge? Majoritatea metodelor insa, au un numitor comun.

Uite un exemplu foarte bun preluat de la Brian Tracy:

STABILESTE CU PRECIZIE CE-TI DORESTI. Se scrie problema/scopul (obligatoriu se lucreaza in scris). Asta permite vizualizarea si clarificarea ei (e obligatoriu de a se scapa de confuzie si imprecizie). Se ia o decizie daca este rezolvabila problema, sau este realizabil obiectivul. Regula: Nu faci ceea ce nu trebuie, sau nu poate fi facut;

NOTEAZA-TI HOTARARILE. Decizia pe care ai luat-o;

STABILESTE UN TERMEN LIMITA PENTRU OBIECTIVUL URMARIT. Fara termenul limita, este lipsit de urgenta.

INTOCMESTE O LISTA CU TOATE LUCRURILE PE CARE TREBUIE SA LE FACI PENTRU A REALIZA OBIECTIVUL. Gandeste in scris pasii (dupa cum ii vezi pt a atinge obiectivul). Ce fac ca sa realizez Obiectivul, stabilind mai multe activitati (gandire tactica). Aceasta va spori dramatic sansele de realizare a obiectivului;

ORGANIZEAZA LISTA SUB FORMA UNUI PLAN. Ai doua criterii – prioritati si timeing. Gandeste la ce tb sa faci mai intai, dupa care ce anume are impact mai mare. Cand imparti obiectivul in activitati mici si le organizezi si le ai pe toate in scris (cel pe care crezi ca-l ai in minte nu exista de fapt), realizarea lui nu mai pare atat de dificila. Tu devii mult mai productiv si mai eficient;

PUNE PLANUL IN APLICARE IMEDIAT. Pentru o obtine orice in general este nevoie de executie;

IA HOTARAREA SA NU TREACA 1 ZI FARA SA FACI CEVA MACAR, PENTRU REALIZAREA OBIECTIVULUI.

CAND TE APUCI DE TREABA, ACTIONEAZA ASUPRA SARCINII CELEI MAI IMPORTANTE. De obieci este acea sarcina pe care nu vrei sa o indeplinesti decat ultima. Regula: incepe intotdeauna cu ce nu-ti place. Asta te va face sa ai o zi mult mai placuta, pentru ca ce era neplacut ai facut de dimineata.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *