HAPPINESS I – apartamente 2 si 3 camere – parc Izbiceni
7 ianuarie 2014
Natural Residence Zosima – Proiect Rezidential in zona Pietii Domenii
3 decembrie 2014

TEHNOLOGIA LED – Economie de sute de lei anual

becuri ledTehnologia LED constituie astazi varful de performanta in domeniul iluminatului, fie ca acesta este iluminat casnic, stradal sau industrial. Desi pornita initial ca o solutie tehnologica scumpa, cercetarea continua a adus inovatii si imbunatatiri care determina astazi ca iluminatul LED sa fie o solutie cu amortizare eficienta si un factor esential atat in reducerea costurilor cat si in protectia mediului.

Durata de viata a unui bec LED este de peste 50.000 de ore, adica aproape 6 ani de functionare continua sau aproape 12 ani de functionare in proportie de 50% din timp. Aproape ca nu mai este nevoie sa facem o comparatie versus un bec normal incandescent, a carui durata de viata este de cca 10 ori mai scazuta.

De asemenea, consumul de electricitate pentru unitatea de lumina produsa este net mai mic pentru becurile LED. Daca tehnologia cu becuri incandescente presupune ca 80% din energia consumata se transforma in caldura si nu in lumina, la sursele de iluminat LED proportia este inversa. De aceea un bec de 25 W cu tehnologie LED va oferi aceeasi intensitate luminoasa precum un bec incandescent de 100 W, consumand de 4 ori mai putin curent.

La un pret aproximativ de 0.8 RON pentru un KW de energie, un bec incandescent de 100 de W, la o functionare zilnica de 5 ore in medie va consuma 0.5 KW, adica 0.4 RON. Daca inmultim cu – sa spunem 5 becuri in medie pentru o casa, desi e posibil sa aveti acasa mai multe – rezulta ca in fiecare zi platiti minim 2 RON pentru iluminat.

Prin utilizarea tehnologiei LED veti plati pentru acelasi numar de becuri si aceeasi perioada de folosire 0.5 RON. Rezulta o economie anuala de 540 RON. Ducand comparatia mai departe, rezulta ca daca cumparati 5 becuri cu LED, in 3 pana la 6 luni recuperati investitia de cost in raport cu becurile incandenscente si incepeti sa economisiti sute de RON pe an. Practic, in cca 50.000 de ore de viata 5 becuri LED vor economisi aproximativ 3.000 de RON din costul energiei consumate. Un argument suficient pentru a va schimba imediat becurile incandescente pe care le aveti in casa.

Viitorul iluminatului cu tehnologie led este pe www.monmag.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *