Lectia financiara Nr. 8 : Resursele externe – timpul, banii si ideile altora

Am aratat deja exemple concrete despre cum se pot initia investitii active, extrem de profitabile, bani care continua sa vina si sa aduca valoare la efortul initial pe care nu trebuie sa-l mai repetam o perioada indelungata de timp.

Banii altora, (ai bancilor, ai unor parteneri care investesc alaturi de tine, ai unor prieteni care te imprumuta, etc.) reprezinta o excelenta sursa de investitii. Sa oferim un exemplu: acum 10 ani am luat un credit de 10.000 de euro pe 15 ani si am cumparat un apartament cu 2 camere la care am contribuit eu cu 4.000 de euro ca avans si inca 2.500 de euro in renovare. La creditul de 10.000 de euro aveam o dobanda de 9% pe an. Asadar o rata lunara de 130 de euro (daca ne gandim la o rata fixa). Am inchiriat apartamentul cu 210 euro pe luna. Ratele s-au platit singure la banca iar diferenta este un profit pe care l-am obtinut utilizand banii bancii.

Cauta sa utilizezi cat mai mult din banii altora. Oricat de mare ar fi aversiunea ta fata de banci si de imprumuturi, calculeaza atent daca nu cumva o afacere cu banca iti poate creste semnificativ veniturile. Orice suma pe plus pe care o castigi fara sa muncesti inseamna o resursa atrasa in mod inteligent.

Timpul este una dintre resursele cele mai valoroase. Iar atunci cand ai o companie si folosesti timpul angajatilor care sa lucreze pentru tine te poti considera pe drumul rapid catre succes. Este adevarat – multi patroni se plang ca muncesc mai mult decat atunci cand erau angajati, dar putini vorbesc despre cat de mult au crescut veniturile lor. In plus, un patron trebuie sa stie sa organizeze resursele ca sa lucreze in favoarea lui. Daca reusesti sa alegi oamenii care sa iti administreze afacerea, timpul investit de ei inseamna si bani si mai mult timp oferit tie insuti.

Nu este nevoie sa fii patron ca sa poti “angaja” timpul altora. Daca gasesti in jurul tau colaboratori cu care sa imparti profitul fara ca tu sa fii nevoit sa consumi timp pentru producerea acestui profit, se cheama ca ai reusit sa atragi resursa Timp de partea ta.

Ideile altora reprezinta o alta resursa de valoare. Fie ca le gasesti in carti, fie ca le gasesti sub forma unor mentori din jurul tau, fii mereu neobosit in a absorbi si invata din informatiile pe care le acumulezi. De foarte multe ori sa citesti o carte de business sau sa urmaresti pe Youtube discursul unui manager de succes sau o conferinta despre afaceri, succes, organizarea timpului, eficienta, productivitate – este o metoda sigura sa te apropii de succesul in propriile tale afaceri. Oamenii de succes din toata lumea nu citesc presa de scandal si nu se uita la reality show-uri. Antreprenorii adevarati sunt mereu conectati la informatiile relevante, le cauta, le retin, isi asculta mentorii si modelele pe care le intalnesc in viata si isi trag vointa si determinarea din aceasta resursa extraordinara care e reprezentata de Idei.

Exact asta facem la Efect Capital. Oferim idei care sa te ajute sa castigi timp si bani.

1 Comment

  1. Gabriel spune:

    Interesanta aceasta „multiplicare” a ratei profitului de la 16 la 20%, dar de fapt, banii pe care nu tu-i dai la banca (din acel imprumut), fac ca in realitate rata profitului sa fie 30%. Mi-a placut ca este practic articolul si la indemana mea, nu doar teorie si indicatori. Ms.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *