Lectia financiara Nr. 4 – Schimbarea mentalitatii

Daca esti asa cum eram si eu acum o vreme, probabil ai un serviciu la o firma – care iti place mai mult sau mai putin – , ai un sef (sau mai multi), ai un patron, muncesti peste program, vrei sa te remarci, sa avansezi ierarhic, sa iti construiesti o cariera. Ai familie, responsabilitati, credite, parinti cu probleme de sanatate, copii de crescut. Iar daca nu ai o familie, cel mai probabil te gandesti la o familie in viitor. Dupa cum te gandesti la multe planuri personale – sa castigi bani pentru tine, sa traiesti o viata de calitate, sa fii fericit.

N-o sa-ti placa asta, dar iata cum va arata viata ta peste 15-20 de ani: o sa fii in continuare angajat la o firma, cu un post poate mai bun, dar mai putin sigur. Cu mai multe responsabilitati, cu copii care deja au nevoi tot mai mari, cu o casnicie in care uneori ti se pare ca faci prea multe compromisuri. Cu niste idealuri pe care aproape le-ai uitat. Cu mai putina energie si cu mai putine resurse ca sa faci ceea ce visai in urma cu multi ani.

Crede-ma, acesta este scenariul pe care il traiesc 95% din oameni.

 

De unde vine schimbarea

Rolul cursului de educatie financiara de la Efect Capital este si acela de a lucra la nivel psihologic cu modul in care abordam diverse comportamente. O preocupare de baza pentru noi este sa te ajutam sa transformi ideile in actiune si sa poti face schimbarea definitiva de la un individ “asistat” si dependent de altii (de patroni, de banci, de locul de munca, de obligatii si responsabilitati) la independenta si putere reala pentru tine.

Evident, nu toti oamenii asista pasivi la modul in care li se deruleaza existenta. Unii oameni cauta sa schimbe ceva, sa lupte cu Sistemul. Cauta sa-si schimbe locul de munca, sa avanseze in cariera pentru a reusi sa schimbe ceva in jurul lor, pentru a capata o aparenta independenta care sa le ofere ideea ca deciziile le apartin. Adevarul trist este insa ca majoritatea acestor oameni care doresc schimbarea si lupta pentru ea sfarsesc prin a fi doar o parte a acestui sistem care consuma resurse (timpul tau, cunostintele tale), care iti impune un stil de viata (prin societatea de consum reprezentata in media) si un sistem de valori si norme sociale facute sa te tina legat pana la sfarsitul vietii. Acesti oameni gresesc pentru ca se lupta sa schimbe alti oameni, reguli, principii si norme cand de fapt prima schimbare trebuie sa vina de la ei insisi.

Vrei sa vezi un miracol? Fii tu insuti un miracol

Patronul tau nu vrea ca tu sa fii un om liber. El are nevoie de timpul, energia si ideile tale pentru a-si creste profitul. Bancile, hypermarket-urile, reclamele de la TV nu iti propun o viata mai buna ci iti vand pur si simplu produse si servicii. Sistemul cauta sa te educe intr-un individ docil care munceste si isi epuizeaza toate resursele (energia muncind pentru altii, iar banii cumparand ceea ce altii vand). Daca vrei o schimbare miraculoasa, ea incepe cu tine.

In cursul de educatie financiara Efect Capital discutam despre cum poti fi tu insuti stapanul schimbarii propriei existente. Despre cum poti sa iti castigi independenta gestionand inteligent resursele, investind eficient si invatand ceea ce conteaza din lumea din jur. Cati bani ai castigat azi? Ai investit vreun leu in viitorul tau? Ai facut ceva azi pentru independenta ta financiara? Care este planul tau pentru urmatorii ani? Daca nu ai un raspuns clar la aceste intrebari, ramai alaturi de Efect Capital. Schimbarea incepe aici, iar tu ai un loc in primul rand.