Lectia financiara Nr. 5 – Independenta ta financiara: planul de bataie

Antreprenorul american Robert Kiyosaki spunea: “Averea unei familii se masoara in timpul liber de care aceasta dispune fara sa munceasca si fara sa-si modifice nivelul de trai”.

Ok, probabil miliardarilor de genul lui Kyiosaki le este usor sa filosofeze si sa debiteze asemenea invataminte, in timp ce noi ceilalti ne spetim pentru a ne crea un trai mai prosper. Dar daca ne gandim putin la acest citat, vom ajunge la concluzia ca fiecare cuvant este corect. Averea noastra nu sunt banii sau lucrurile de care suntem inconjurati, ci ceea ce putem face cu aceste resurse, timpul liber si satisfactiile pe care ni le ofera.

Ca sa intelegi mai bine, iti voi oferi un exemplu personal. Acum 15 ani mi-am propus sa realizez venituri pasive de 3.000 de euro pe luna (acum imi dau seama ce obiectiv mic mi-am trasat initial). Mi-am facut un plan pe 9 ani si am inceput sa “sap” dupa idei si resurse ca sa il pun in aplicare.

In curand a aparut si prima oportunitate. Am investit 9.000 de euro intr-un spatiu imobiliar pe care obtineam un profit lunar de 120 de euro din chirie. Pe vremea aceea aveam un prieten, mai matur si mai experimentat decat mine. Cand a auzit de planul meu, m-a luat in ras. “Cum, o sa te agiti cu chiriasi neseriosi, o sa cureti si o sa speli dupa ei, o sa stai cu stres in fiecare luna ca poate nu-ti platesc, si toate astea pentru 120 de euro?! Pai nu mai bine te agiti un pic la munca, avansezi, iei un post mai bun si faci un ban gramada?” Prietenul meu castiga la vremea aceea 3.000 de euro pe luna din salariu. Dupa vreun an si-a schimbat locul de munca si a reusit sa “creasca” la 3.800 de euro ceea ce inseamna un progres bun, chiar daca responsabilitatile erau mai mari, noul job era nefamiliar iar patronul era dificil. Comparandu-se cu mine, prietenul meu se simtea superior. Ceea ce a pierdut insa din vedere este ca eu mi-am sporit veniturile lunare cu o suma repetitiva pentru care nu trebuia sa fac nimic in plus. Asta inseamna de fapt sa ai venituri pasive: sa actionezi in asa fel incat sa generezi printr-o singura operatiune venituri repetitive, bani care vin “singuri”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *