Lectia financiara Nr. 6: Reguli de baza sa fii mai bogat maine decat esti azi

Rostul cursurilor de educatie financiara de pe Efect Capital este sa transforme radical mentalitatea ta in privinta banilor. Discutam aici de reguli, lectii si apoi din nou reguli – de care este probabil satul. Dar hai sa te intreb – ai carnet de conducere? Daca ai, atunci probabil ti s-a intamplat ce mi s-a intamplat si mie: instructorul meu mi-a explicat frumos si logic cum e cu ambreiajul, cu viteza, cu frana si cu schimbatul vitezelor. Si totusi, prima data cand am iesit in trafic mi-a “murit” motorul de vreo 5 ori. Si totusi, astazi nu mai “gandesc” atunci cand conduc. Astazi regulile pe care m-am chinuit sa le invat la orele de practica auto au devenit automatisme pe care le aplic fara greseala.

La fel este si in ceea ce priveste educatia financiara. Sa ajungi bogat inseamna sa transformi un set de reguli care la inceput par greu de invatat in automatisme dupa care sa te conduci in fiecare zi.
Ai incercat sa-ti dai seama care ar fi metodele de baza ca sa devii mai bogat maine decat esti azi?

“Schimba locul de munca cu un altul unde vei castiga mai mult!”
Personal nu sunt adeptul cresterii veniturilor numai prin schimbarea jobului care aduce de cele mai multe ori si multe responsabilitati si munca in plus. Totusi parintii mei mi-au repetat intruna acest indemn. Dar l-au urmat ei insisi vreodata? TU esti gata sa renunti la un job care iti aduce insatisfactii financiare si sa gasesti unul mai bine platit? Daca da – atunci incepand chiar de maine poti fi mai bogat decat azi.

“Pasul facut azi inseamna saltul facut maine”.
Este ciudat, dar toata lumea pare sa inteleaga care sunt necesitatile in ce priveste schimbarea propriilor comportamente financiare (sa cheltui mai cu cap, sa vad de unde pot sa reduc cheltuielile, sa vad cum pot sa castig cu 1% mai mult decat ieri, etc.). Si cu toate acestea, aproape nimeni nu pune in practica adevarul pasilor marunti care nu duc spre salturi uriase din punct de vedere al bogatiei. Cursurile de inteligenta financiara Efect Capital te invata sa te folosesti de progresul fiecarui pas.

Lumea, din punct de vedere financiar, se împarte în doua categorii, cea a consumatorilor si cea a producatorilor. Cu totii suntem „consumatori” iar pe parcursul cusrsurilor vom invata cum putem fi platiti pentru asta … Exemplul meu: Atunci cand am inteles aceasta regula, am mers la spalatoria auto unde spalam masina de obicei si am cerut un discount de 10%. Patronul a strambat din nas, insa mi-a dat discount-ul. Eram singurul care primeam acea reducere. Acesti bani i-am pus de-o parte (efort constient de a nu cheltui discount-ul) si i-am investit… Pare ciudat, insa va voi invata sa produceti, dupa care sa cheltuiti… sa amanati beneficiile pentru unele mai mari… si sa vedeti lumea cu ochi de investitor…. Mai multe si mai concret vom vorbi la curs, despre aceste categorii si ce puteti schimba in mentalitate, pentru a fi ceea ce va doriti …. Credeti-ma este foarte simplu si ce este foarte important – depinde doar de dvs…

“Unii au un capital la inceput si de asta se imbogatesc mai rapid. Fara capital nu poti face nimic”
Sunt de acord ca pentru a face multi bani, este nevoie de multi bani. Insa noi vorbim despre principiul de a face bani, nu multi bani. Multiplicarea tine de fiecare in parte. Deja ai avut ocazia sa explorezi modalitati de a reduce cheltuielile, de a salva bani pe care apoi sa ii investesti. O mica investitie din partea ta si un imprumut de la prietei, sau banca sunt resursele de capital de care ai nevoie. Internetul e plin de idei de startup de 100 de euro. Pun pariu ca telefonul pe care ti l-ai cumparat anul asta e mai scump de atat. Asa ca mai gandeste-te o data daca pretextul ca nu detii capital e chiar un motiv serios sa nu te apuci sa-ti cresti resursele financiare.

1 Comment

  1. Mary spune:

    Urmaresc cu interes cursul…..mi-ai deschis apetitul sa deschid si eu un blog ,dar de alta natura,un blog in care sa scriu despre tot ce-mi trece prin minte,inclusiv despre faptul ca exista oameni ca tine care deschid perspective novicilor in ale finantelor….iti multumesc

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *