Lectia Financiara Nr. 7 – Investitii Active

Investitiile active sunt acele investitii care realizeaza venituri recurente si profit superior celui din dobanda de la banca fara actiuni ulterioare din partea investitorului. Sigur, unii investitori le-ar cataloga drept investitii nesigure, pentru ca riscul unei investitii imobiliare sau in actiuni nu se compara cu un depozit la banca. Tocmai de aceea am definit investitiile active ca fiind diferite de economiile la banca. Pentru 1000 de euro banca iti ofera o dobanda anuala de 3%, adica 30 de euro. Asta-i tot… Am si eu o definitie a „investitiilor nesigure” sunt acele investitii pe care nu le controlezi tu… (includ aici si depozitul in banca)…

Exemplul meu: Va voi povesti cum am facut eu prima mea investitie activa. In 2001 aveam economisiti cu mari sacrificii aproximativ 5.000 de euro, o Dacia Nova pe care puteam scoate 3.000 de euro precum si salariul de la acea vreme. Cu acesti 8.000 de euro as fi putut obtine de la banca o dobanda anuala de 240 de euro.

Am cumparat in schimb o garsoniera cu 7.500 de euro si am investit 1.000 de euro in renovari si 500 de euro in mobilier (cu bani imprumutati de la prieteni, pentru ca banca a refuzat sa ma crediteze). Peste 3 ani aceasta garsoniera valora 24.000 de euro (deci a produs pasiv un profit de 266%!). Doar ca nu m-am rezumat la o investitie pasiva ci am inchiriat garsoniera cu 140 de euro pe luna. Pe 3 ani asta inseamna inca 4.500 de euro profit (am scazut impozitul din profitul realizat). Asadar, dupa 3 ani aveam “pe masa” investititia de 9.000 de euro si profit curat de 19.500 de euro . La banca as fi obtinut 810 de euro. Mai e nevoie, prietene, sa iti explic de ce e mai avantajoasa o investitie activa?

Si lista cu tipuri/modele de investitii active pe care le-am facut continua, dar despre toate aceste secrete ale inteligentei financiare iti spun mai multe in cursul Efect Capital. Cert este ca nu discutam aici de noroc sau de ajutor divin. E adevarat, ai nevoie de niste bani la inceput, dar vin si te intreb: atunci cand ai o investitie Superbuna, chiar trebuie sa-ti spun de unde ei banii? Am o multime de raspunsuri (banca, prieteni, parteneri si mai ales eu… sunt foarte interesat de investitii superbune).

E vorba aici de acel “efect al fluturelui” de care discutam in primele lectii. Orice euro investit azi iti aduce – cum a fost in cazul meu – 19.500 euro profit / 9.000 euro profit = 216% profit.

Sfatul meu este sa iti analizezi veniturile si cheltuielile folosind Bugetul de Venituri si Cheltuieli. Apoi sa vezi cum pot taia din cheltuielile inutile (si sa economisesti bani) si cum poti creste veniturile actuale (alti bani economisiti!). Si, in final, sa analizezi cum poti investi activ acesti bani; daca ai sau nu nevoie de un imprumut suplimentar de la banca, sau daca te “risti” doar cu banii produsi de tine insuti. Restul e aritmetica simpla si profit net.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *