Lectia financiara Nr. 3 – Planul de 45 de ani si Efectul Fluturelui

“Legile matematicii aplicate la realitate devin nesigure; iar atunci cand legile matematicii sunt sigure, ele nu mai pot fi aplicate la realitate” – Albert Einstein

Daca ai auzit vreodata de teoria haosului, poate ca ai auzit si de ceea ce se cheama “efectul fluturelui”: Un fluture care bate din aripi in desertul New Mexico poate sa genereze un uragan de cealalta parte a lumii, in largul Marii Chinei. Aceasta metafora ne spune de fapt ca in viata orice schimbare aparent insesizabila poate schimba complet cursul ulterior al lucrurilor.

Ce vreau de fapt sa iti spun este ca, desi exista atata imprevizibilitate in economie si in societate, actiuni mici si aparent nesemnificative pe care le faci acum iti pot schimba definitiv viitorul din punct de vedere financiar.

Cu ajutorul informatiilor de la cursul nostru si cu modelul de Buget de Venituri si Cheltuieli de pe Efect Capital, iti poti construi cu un mic efort un buget pe 45 de ani, pentru tot restul vietii tale. Iar daca asta ti se pare prea mult, atunci te poti gandi la un an, la cinci ani, la zece ani.

Oricat pare de greu de imaginat, un asemenea exercitiu te va ajuta sa identifici variabilele si necunoscutele cu care te confrunti, sa pui mai multa siguranta si determinare in planurile tale. Sigur, asa cum spunea si Einstein, nici macar legile matematicii nu mai sunt deplin sigure atunci cand incercam sa le aplicam in realitate, dar gandeste-te cum ar fi sa ai un plan, un buget, o “reteta” financiara dupa care sa iti ghidezi neabatut comportamentul financiar pentru urmatorii ani.

Atunci cand construiesti bugete de venituri si cheltuieli pentru ani de zile, chiar pentru toata viata, deja incepi sa te gandesti la lucrui la care cei de langa tine nici nu viseaza inca:

– Inveti sa generezi resurse financiare mici care peste ani de zile vor avea un impact major in viata ta si a familiei tale (de exemplu: mici venituri pasive care sa contribui la fondul pentru educatia copiilor tai sau pentru pensia ta);

– Capeti cunostinta si experienta pentru a realiza investitii inteligente (un leu investit cu cap acum se poate transforma in 1.000 de lei peste cinci ani – acesta e efectul fluturelui in plan financiar);

– Obtii vointa si determinarea sa produci schimbarea la tine si la cei din jur; atunci cand ai un plan si te tii de el, nimeni si nimic nu te mai poate opri din drumul tau; nu conteaza ca azi nu ai niciun ban pus deoparte, nicio siguranta pentru viitor, pune mana pe un pix si pe o foaie de hartie si incepe sa faci un plan;

– Reusesti sa generezei stabilitate, confort si legaturi mai trainice in familia ta, atunci cand stii pentru ce lupti, cand stii ca peste ani si ani eforturile tale vor da roade.

Sa-ti mai spun o mica parabola: daca ai fi sigur ca in curtea casei tale, la 50 de metri adancime se gaseste o comoara de 1 milion de dolari, dar ca pentru a ajunge la ea trebuia sa sapi cu lopata, si ca in fiecare zi ai doar o ora la dispozitie pentru asta, tu cum ti-ai folosi acea ora? Eu unul as sapa o ora in fiecare zi, si in fiecare zi as sapa mai bine si mai repede, si nu as renunta pentru ca stiu ca peste 3, 5, 10 ani, voi ajunge la comoara.

Crearea unui plan pe termen lung, plecand de la un simplu buget lunar de venituri si cheltuieli este cheia pentru a incepe sa iti atingi obiectivele si a-ti transforma planurile in realitate. Obiectiv dupa obiectiv, le vei atinge si le vei depasi. Crede-ma functioneaza.

Ramai aproape de Efect Capital. Te invatam sa gandesti smart, sa iti pui banii “la treaba”, sa te educi si sa iti transformi existenta pe baze financiare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *