Lectia financiara Nr.1 – De unde pleaca totul: O viziune generala asupra Bugetului de Venituri si Cheltuieli

             

                 Cercetatorii spun ca ai nevoie sa repeti un comportament timp de 30 pana la 100 de zile pentru ca acest comportament sa devina o obisnuinta. La fel cum exista doua metode ca sa inveti ceva nou: sa fii obligat sa inveti sau sa iti doresti asta. Scopul lectiilor financiare oferite de Efect Capital este sa iti creeze motivatia de a vrea sa te educi financiar, precum si sa-ti ofere instrumentele care vor transforma un comportament financiar inteligent intr-o obisnuinta. Asadar, sa incepem.

                 Probabil stii ce inseamna un Buget de Venituri si Cheltuieli (BVC). Preluand conceptul din contabilitatea companiilor, vom vedea ca un BVC prezinta o comparatie intre lista veniturilor si lista cheltuielilor lunare. Raportul dintre venituri si cheltuieli reprezinta exercitiul financiar. Dacă raportul celor doua este pozitiv inseamna ca inregistram profit, iar daca este negativ inseamna ca inregistram pierderi. Sa vedem un exemplu de BVC al unei familii cum este si a ta:

                 În exemplul simplu de mai sus vedem ca aceasta familie are un exercitiu financiar pozitiv (venituri lunare cu 50 de euro mai mari decat cheltuielile) si deci putem spune ca o duce relativ bine. La o analiza mai atenta, vom descoperi insa ca Bugetul de Venituri si Cheltuieli este supus unor influente incontrolabile.

  • Veniturile din salarii, care reprezinta cea mai mare pondere, sunt venituri nesigure pe termen lung; o problema de sanatate, concedierea unuia dintre soti, cresterea unor impozite si taxe, toate acestea pot debalansa imediat bugetul lunar;
  • Diferenta intre venituri si cheltuieli este fragila; cu un “profit” lunar de nici 5% aproape orice cheltuiala neprevazuta te va duce pe minus; sigur, solutia pentru 95% dintre oameni este “sa castig mai multi bani”, de aici disperarea cu care ne incarcam programul de munca si cautam sa obtinem promovari pentru a castiga ceva in plus; de obicei insa, cu fiecare mica crestere a venitului descoperim si tot felul de cheltuieli “urgente” care ne debalanseaa constant bugetul.

                 Care ar fi solutia daca avem un buget lunar construit pe venituri cu grad mare de instabilitate si volatilitate care mai sunt supuse si unui grad mare de impozitare? (Fiindca, sa nu uitam, veniturile din munca sunt impozitate in Romania cu peste 30% cumulat doar pentru angajat (angajatorul plateste peste), iar tot ceea ce cumparam este inca o data taxat cu TVA, plus toate celelalte impozite si taxe – asadar sa ne gandim de doua ori atunci cand consideram ca salariul este sursa sigura pentru veniturile noastre…)

                 Solutia despre care vrem sa te invatam la Efect Capital o constituie investitiile financiare pe termen lung. Acestea sunt veniturile care ofera o stabilitate mult mai mare decat salariul si care iti pot da un exercitiu financiar sanatos in fiecare luna si siguranta financiara de care ai nevoie.

Intra chiar acum in chestionarul nostru “Testeaza-ti Sanatatea Financiara”, urmareste cursurile si lectiile de pe Efect Capital si invata comportamentele financiare pe care numai 5% din oameni le practica.

 

Cum completez Tabelul de venituri cheltuieli

La completarea tabelului tine cont de urmatoarele lucruri:
– In tabelul – Venituri treci doar veniturile nete (salariul, dobanzi si venituri dupa impozitare, etc.);
– In tabelul – Cheltuieli treci cheltuielile medii pe luna, adica daca de exemplu impozitul pe imobil este de 30 EUR/an, pe care-l platesti intr-o singura rata la inceput de an, imparte 30 la 12 luni si treci in tabel 2,5 EUR.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *