Noi nu suntem un Constructor sau Dezvoltator Imobiliar obișnuit, suntem Creatori de Investiții Imobiliare. Va ajutăm să investiți bani în Investiții Reale – de aceea se numesc Real Estate. De ce spunem "Investiții Imobiliare" și nu doar "Investiții"? Pentru că o INVESTITIE înseamnă: Atunci când investești bani, primești în schimb ceva tangibil, vandabil, a cărui valoare ar trebui să crească în timp și să fie gestionabila nu de oricine, ci anume de Investitor (cel care investește banii).
Mă puteți contrazice, spunând că investiția în acțiuni, crypto sau fonduri de investiții este tot o investiție, însă acestea nu îndeplinesc criteriile de mai sus. Investitorul nu le gestionează (controlează). Desigur, FinTech-ul modern vă permite să „săriți ” pe cont propriu de la acțiunile Tesla la Facebook, de la Amazon la Boeing, dar acest lucru este fie pentru super profesioniști, fie pentru iubitorii de adrenalină. Rezultatul fiind, de obicei, unul trist. Și asta să nu mai vorbim de falimente, sau fraude ale platformelor crypto (FTX este doar un exemplu recent).
Poate nici acum nu v-am convins, așa că voi continua cu câteva exemple:
În ultimii 100 de ani, indicele Dow Jones a crescut cu 1100%. Cu alte cuvinte, pentru 1 dolar investit acum 100 de ani în acțiuni, astăzi ați putea avea 11 dolari. Da, e o creștere mare, dar există o problemă: devalorizarea banilor care a redus incredibil acest profit (creștere). Nu vorbim despre impozitul pe creșterea de capital, după cum spunea B Franklin ”Nimic nu e sigur, in afară de moarte si taxe”.
Mai mult, oamenilor le scapă faptul că o singură companie din primele 12 înregistrate este încă în activă până acum - General Electric. Restul au dat faliment, au dispărut...
Bine, ați putea spune, dar dacă investim într-o monedă, să zicem, în dolari americani? Și aici intervine problema devalorizării banilor. Din 1900 până în 2015, dolarul american a pierdut 98,2% din puterea sa de cumpărare. Dacă am calcula (eronat) și am face un raport simplu, ar rezulta o devalorizare medie de aproximativ 0,85% pe an. Deci, dacă ați investi în ceva care ar produce mai mult de 1% pe an, ar fi destul de ok, nu? Dar să calculăm corect – ar fi așa: un dolar de acum un secol - este egal cu 1,8 cenți astăzi. Adică puterea de cumpărare a 11 dolari astăzi (din exemplul de mai sus) echivala cu puterea de cumpărare a 20 de cenți de atunci. Surprinzător, nu-i așa? Dar să mergem puțin mai departe.
Să vedem cum ar fi fost o investițiile în metale prețioase:
Cam în aceeași perioadă de 115-120 de ani, aurul a crescut în preț de 53,9 ori. Deci, să presupunem că aurul nu și-a schimbat valoarea intrinsecă, ceea ce înseamnă că dolarul s-a devalorizat față de aur cu: 1,8% x 53,9 = 97%... adică dolarul s-a ieftinit în raport cu valoarea intrinseca a aurului cu atât...
Acum să comparăm cele de mai sus cu o Investiție pe piața imobiliară:
Pentru a ilustra aceste cifre mai "tangibil", am putea spune că pentru suma pe care o plătiți astăzi pentru un apartament cu o camera (60.000 de dolari (medie în SUA azi pe întreaga țară), acum 115 ani ați fi cumpărat 114 apartamente cu o camera (metrul pătrat de locuința din SUA în 1900 a costat aproximativ 16,4 dolari ... x 32 de metri pătrați = 525 $ pentru un apartament cu o cameră).
Admitem că pot fi inexactități minore în calculele prezentate, dar, in mare, ele sunt corecte.
Ca să ne verificați mai ușor, să vorbim despre investiții în România. Sunt date accesibile oricui și ele pot fi ușor verificate. Să vorbim despre perioada modernă de după 1990. Noi credem că nu casele au devenit mai scumpe, dar valoarea banilor a scăzut. Și noi credem că va continua să scadă, pentru că banii sunt tipăriți constant de cei care îi administrează (gestionează, cum am scris mai sus).
În 1995, ați fi putut cumpăra cu 5.000 de dolari - o garsonieră în București. Cât costă aceasta astăzi? Aproximativ 70.000 de dolari. Voi repeta "aceeași" garsoniera (bine, ca să fiu sincer, una cu 25 de ani mai veche).
Să presupunem că ați cumpărat acest apartament în 1995, și l-ați închiriat imediat. Randamentul ar fi fost pe atunci de 19% pe an! 80 de dolari pe lună = 960 de dolari pe an, 960/5.000 de dolari (investiți) x 100 = 19%/an!!! Și care mai este randamentul astăzi, în 2022? 6%! !! 350 dolari pe lună = 4.200 dolari pe an. 4.200 dolari / 70.000 dolari(investit) x 100 = 6% / an!!!
Totul dintr-un singur motiv – banii devin din ce în ce mai ieftini (adică mai accesibili și sunt tipăriți fără acoperire cu rezerve interne in aur).
Tipărirea banilor duce la devalorizarea lor și, pentru a nu se întâmpla acest lucru este necesar să "nu îi aveți". Sigur, banii constituie o componentă importantă a vieții, "aveți-i", dar să îi aveți investiți în ceva ce își păstrează valoarea intrinsecă si care poate fi administrată de dumneavoastră. O variantă de încredere ar fi Investiția Imobiliara, o sub-opțiune de luat in calcul poate fi investiția în Proiectele construite de noi ... Am putea să vă inducem în eroare (sau păcălim), spunând că de la $ 5,000 la $ 70,000 ați câștigat $ 65,000 (1400%) în câștiguri de capital.
Într-o o astfel de afacere, oamenii spun (si cred) că profitul lor este de $ 65,000. Acesta ar putea fi considerat un profit doar dacă, după ce ați vândut garsoniera cu $ 70.000, o puteți cumpăra imediat cu $ 5.000. Iar în acest caz, prezentat, în realitate nu există nici un câștig de capital. Pentru că dacă ați încerca să o cumpărați imediat, ar costa, din nou, cei 70.000... Noi alegem să spunem că banii s-au devalorizat cu 1300%, însă acest lucru nu v-a afectat, pentru ca „nu i-ați avut”. Opinia noastră: păstrarea banilor "la saltea" înseamnă de fapt sa fiți prostiți prin deprecierea acestora.
Acum imaginați-vă că, în loc să plătiți $ 5.000 pentru un apartament în 1995, ați fi luat un credit de $ 4.000, iar investiția Dvs ar fi de numai $ 1.000. Prin vânzarea apartamentului în 2022, cu 70.000, diferența de 65.000 de dolari ar fi cu adevărat un "câștig de capital". Acum, dacă vreți să cumpărați din nou același apartament, banca va cere din nou avansul de 20% - adică $ 14.000, oferindu-vă un credit de $ 56.000. Acest lucru înseamnă că aveți 65.000-14.000= 51.000 dolari !!! Sunt într-adevăr banii, pe care ia-ați câștigat datorită inteligenței dumneavoastră financiare și abilităților de Investitor.
Am putea calcula mai exact această afacere, deducând rambursarea împrumutului din chiriile achitate pentru cei 25 ani, dar acest lucru nu schimbă esența mesajului nostru. Am folosit o pârghie numită "banii altor oameni" (există și alte tipuri de pârghii prin care puteți crește eficiența investițiilor dvs).
A fost doar un exemplu simplu si e doar părerea noastră:
Un mecanism uimitor pentru a crește eficienta Capitalului și este la îndemâna oricui!
Să știți că acest mecanism chiar funcționează. Mai mulți investitori au făcut acest lucru in colaborare cu noi. Au cumpărat o proprietate prin contractarea unui împrumut când abia începeam proiectul, ulterior au vândut-o peste câțiva ani, între timp închiriind-o. Chiriile plus câștigurile de capital au constituit profitul lor real.
Puteți merge chiar mai departe. Dacă aveți o afacere care produce mai mult de 5% pe an (de exemplu, 20% pe an), merită să închiriați o casă sau un apartament în care locuiți permanent și să nu blocați capitalul, adică să nu cumpărați o casă. Astfel, chiria va fi o cheltuială simplă care reduce profitul afacerii dumneavoastră la 15% pe an, dar capitalul neblocat în imobiliare vă va crește profiturile.
Închirierea mai are un avantaj, deoarece oferă libertatea de ne-deținerea unei proprietăți (reparații, investiții în mobilier, impozite, dependența de un anumit loc, etc.).
Am creat un proiect – My Corbeanca Rent. Este un concept unic nu numai al casei, ci și al accesoriilor pentru a locui în casă (puteți închiria o bicicletă în loc să o cumpărați, închiriați un grătar și îl vom spăla după utilizare, închiria o piscină gonflabilă numai pentru vară, badminton, darts și multe altele care nu sunt necesar de a fi deținute, dar destul scumpe în a le achiziționa). În timp ce lucrați și câștigați bani, avem grijă de gazonul dumneavoastră (o activitate care vă fură timpul și banii în consecință), astfel încât să vă bucurați de curte, în timp ce vă odihniți, vă irigam gazonul, maturam asfaltul din fața casei, plantăm panseluțe, schimbăm anvelope, etc. Apropo, și asta este o pârghie – i se spune "timpul altor oameni". Și dacă vă plictisiți de viața în afara orașului - plecați a doua zi, nu mai trebuie să căutați un cumpărător pentru casă, să vă faceți griji cu privire la ui veți lăsa cheile, SUNTEȚI LIBER. Dacă doriți o casă în afara orașului doar pentru weekend, sau sa mutați părinții în ea - de ce să o cumpărați? Închiriați una! Avem case complet mobilate, vă puteți muta imediat și să ne-o dați înapoi când doriți și nu mai aveți nevoie de ea. Merită sa încercați, nu-i așa?